Въпроси и отговори - Потребители?

help_outline Какво е Jobs.bg?

Jobs.bg е кариерна медия. Jobs.bg се ползва от над 80 000 компании в България от всички сектори на икономиката. Публикуват се повече от 35 000 позиции месечно, кандидатстванията по тях са над 2 000 000. Jobs.bg е част от The Network.

help_outline Какво е The Network?

През 2006 Jobs.bg става част от The Network - най-голямата световна организация, обединяваща водещите кариерни медии в над 130 държави.
В Jobs.bg в партньорство с The Network се публикуват експертни позиции, отворени за кандидати от България в европейските структури, както и във водещи международни компании.

help_outline Участва ли Jobs.bg в процеса на подбор на кандидати?

Jobs.bg е медия. Jobs.bg не е агенция за подбор на персонал и не участва по никакъв начин в избора на кандидати или последващата комуникация и договарянето на условия.

help_outline Проверяват ли се регистрациите на компаниите?

Jobs.bg прилага водещите стандарти за подсигуряване на надеждността на услугата. Всички компании преминават през стриктна процедура за валидация при регистрация в сайта, преди да имат възможност да публикуват обяви. За повече информация вижте: Въпроси и отговори - фирми

help_outline Проверяват ли се обявите преди публикуване?

Jobs.bg проверява съдържанието на всички обяви за съответствие със законовите норми и политиката на сайта, преди те да бъдат публикувани. За повече информация вижте условията за ползване на сайта.

help_outline Каква е разликата между различните видове обяви?

Компаниите използват обяви с по-висок тип, за да комуникират важността на съответната позиция за тях. Възможните видове обяви са: Diamond, Platinum, Gold, Silver и безплатен. Компаниите сами избират вида на публикуваните от тях обяви.

help_outline Каква е продължителността на обявите в сайта?

Обявите са с продължителност 4 седмици. Компаниите имат възможност по всяко време да спрат обявата при достигане на необходимия брой кандидати.

help_outline Какво представлява акаунтът в Jobs.bg?

Създавайки акаунт в Jobs.bg, можете да:
- съхраните и използвате при кандидатстване готово CV и други файлове;
- да създадете стъпка по стъпка CV в европейски формат в сайта ;
- да имате пълната история на датите, обявите и CV-тата, с които сте кандидатствали.
Акаунт можете да създадете тук

help_outline Какво представлява модулът за създаване на CV в Jobs.bg?

Модулът за създаване на CV в Jobs.bg Ви позволява да създадете CV в европейски формат. Той Ви води стъпка по стъпка при попълването на Вашето CV и гарантира, че няма да пропуснете важна информация.
Акаунт и CV можете да създадете тук

help_outline Как да следя по какви обяви съм кандидатствал?

В секцията "Моите кандидатствания" разполагате с пълната история на датите, обявите и CV-тата, с които сте кандидатствали.

help_outline Как CV-то ми стига до работодателя?

Jobs.bg е технологична платформа, съответстваща на световните практики в тази сфера.
Механизмът на работа на Jobs.bg гарантира достигането на абсолютно всички кандидатури до компаниите и е значително по-надежден от ползването на имейл.
При кандидатстване абсолютно всички CV-та достигат автоматично в реално време в акаунта на съответната компания и са достъпни само за нея.
Пълната история на Вашите кандидатури е налична в секцията "Моите кандидатствания" във Вашия акаунт. Там можете да проверявате обявите, по които сте кандидатствали.
Jobs.bg не участва по никакъв начин в избора на кандидати или последваща комуникация и договарянето на условия.

help_outline Имат ли други работодатели достъп до моето CV и контакти?

Не. Работодателите имат достъп само до кандидатурите по своите обяви.

help_outline Изисква ли се от работодателя да заплаща, за да види моето CV?

Не, не се изисква. Работодателите имат пълен достъп в реално време до абсолютно всички кандидатури по своите обяви, независимо от вида на обявата.

help_outline Работодателят вижда ли посочените от мен контакти?

Да, за обявите, по които сте кандидатствали, работодателят има пълен достъп до предоставените от Вас контакти (телефон, имейл и др.) и информацията във Вашето CV.

help_outline Има ли значение кога ще кандидатствам и защо обявите нямат крайна дата?

В обявите няма крайна дата, защото е възможно компанията да спре обявата предварително при достигане на желания брой кандидати. В случай че желае, компанията би могла да посочи крайна дата в текста на обявата.

help_outline Защо не ме канят на интервю?

Jobs.bg не участва по никакъв начин в избора на кандидати или последващата комуникация и договарянето на условия. Изборът на кандидати изцяло зависи от компанията. Често броят кандидати по отделни позиции е от няколкостотин до няколко хиляди. Типично за една позиция от всички кандидати компанията кани за интервю между 5 и 20 кандидати. Обикновено компаниите се спират на кандидати, чиито опит и умения са максимално близки до необходимото за позицията.

help_outline Образованието и опитът ми надхвърлят изискванията в обявата, защо не ме канят на интервю?

В повечето случаи компаниите се спират на кандидат, чиито опит и умения са максимално близки до необходимото за позицията. По-големият опит и по-високото ниво на образование не е предимство. Причината за това обикновено е, че компаниите искат да се спрат на кандидат, за когото позицията ще бъде предизвикателство и мотивираща. За кандидати с по-високо ниво на образование и по-голям опит е възможно това да е временно решение, което би било проблем за компанията.

help_outline Да очаквам ли уведомление за това, че не съм сред одобрените за интервю?

Практиката е компаниите да се свързват само с одобрените за интервю, което често се посочва изрично и в обявата. Причина за това е, че често броят кандидати по отделни позиции е от няколкостотин до няколко хиляди. В случаи, при които компанията има няколко активни позиции, е възможно да е необходимо тя да изпрати съобщения до десетки хиляди потребители.

help_outline Защо има компании, които публикуват едни и същи обяви дълго време?

Обикновено причините за това са: навлизащи или активно разрастващи се компании; липса на достатъчно подходящи кандидати със специфичен опит и познания; при компании с голям брой служители е нормално да има регулярно служители, сменящи работата си.

help_outline Какво се допуска и какво не в обявите?

Обявата трябва да съдържа пълната информация, необходима за кандидатстване по позицията. За да бъде подсигурена ефикасна и удобна среда и за да не бъдат използвани обяви за промотиране на продукти или услуги, не се допуска от кандидатите да се изисква присъединяване към facebook групи и др.
Компаниите имат възможност да посочат адреса на своя интернет сайт, както и друга информация в страницата на компанията в Jobs.bg (линк "Повече за компанията" в обявата).
Въпрос на избор на компанията е посочването на лице за контакт и телефон в текста на обявата.

help_outline Защо компаниите обикновено не посочват телефон за връзка?

Предвид големия брой кандидати - от няколкостотин до няколко хиляди, голяма част от компаниите нямат технически капацитет да приемат обаждания по телефона. Поради тази причина обикновено компаниите не публикуват телефон за връзка. Въпрос на избор на компанията е посочването на лице за контакт и телефон в текста на обявата.

help_outline Как мога да науча повече за компанията и да видя всичките ѝ активни в момента позиции?

Във всяка обява има линк "Повече за компанията". На страницата на компанията можете да видите всички активни в момента обяви на компанията. На тази страница компанията има възможност да публикува допълнителна информация за себе си, адрес, телефони за връзка, както и интернет адрес.

help_outline Какво да правя, ако забравя потребителското си име или парола?

Изберете "Вход за потребители" от началната страница. Използвайте "Забравена парола" под бутона "Вход".
Забравена парола може да възстановите тук

help_outline Към кого мога да се обърна във връзка с упражняване на моите права?

Контакти на държавни институции и организации, към които може да се обърнете, в случай че считате, че Вашите права са нарушени във връзка с Ваши кандидатствания тук

help_outline Имате въпрос?

Задайте го тук